Основното е: “Част от това, което изкарвам, трябва да спестя за

...
Основното е: “Част от това, което изкарвам, трябва да спестя за
Коментари Харесай

Книга, събрала колекция от древни притчи разкрива как да забогатеем

Основното е: “Част от това, което изкарвам, би трябвало да спестя за себе си “.

Много хора си мислят, че да натрупаш огромно благосъстояние е извънредно мъчно. Но в действителност не е по този начин, стига да следваш едно просто предписание – плащай първо на себе си. Това най-малко е изводът, който може да се направи от класическата финансова книга The Richest Man in Babylon („ Най-богатият човек във Вавилон). Книгата е написана от Джордж Клейсън през 1926-та година и съставлява сбирка от притчи. В една от тях се споделя за Аркад – синът на непретенциозен търговец, член на огромно семейство, който се е считало, че няма съвсем никакви шансове да се замогне. Той обаче се трансформира в най-богатия човек в античен Вавилон, следвайки препоръките на богаташа Алгамиш, който е раздавал заеми.

Един ден група другари на Аркад го помолили да им даде съвет. Те го попитали по какъв начин е станал толкоз богат и по какъв начин те могат да доближат неговия триумф.

Аркад им споделя това, което в миналото го посъветвал Алгамиш: „ Важно е да спестявате пари, преди да ги харчите. Това е доста по-добре, в сравнение с да пестите пари, които след това забравяте. Кажете си следното – „ част от това, което изкарвам, мога да го задържа за себе си “. Кажете си това на сутринта, когато станете. Кажете си го вечер. Кажете си го и през нощта. Казвайте го всеки час и всеки ден. Казвайте си го непрестанно, до момента в който тези думи не се изпишат като огън на небето “, поучава Аркад.

По-конкретно Аркад споделя на приятелите си да заделят най-малко 10% от това, което изкарват. Разбира се, всеки може да заделя подобен %, какъвто счита за най-подходящ. Важно е обаче тази сума да се заделя непрекъснато, всеки месец, без извинения . С повишаването на заделеното вие ще сте все по-стимулирани. Нова наслада в живота ще ви окриля и ще ви дава непредвиден порив към още по-добри резултати. Ще полагате по-големи старания да изкарвате повече. Щом заделянето на 10% от прихода ви стане табиет – насочете тези средства към деяние.

Аркад поучава своите другари следното: „ После се научете на това да извършите по този начин, че вашето богатство да стартира да работи за вас. Направете го ваш плебей. Направете неговите деца и техните деца да работят за вас… Инвестирайте съкровището си с голямо внимание, тъй че да не го загубите “.

В други глави от книгата се споделя за плебеи, които изплащат свободата си, следвайки тези правила и даже натрупали благосъстояние след това…

  “Най-богатият човек във Вавилон ” е една от най-любимите ми книги ”, пише Ричард Фери в уеб страницата на Форбс (Forbes). “Толкова я одобрявам, че накарах трите си деца да я прочетат още до момента в който бяха младежи. Тя е цялостна със страхотни истории, написани при започване на 20-ти век от Джордж Клейсън ”.

Тази книга е станала класика и е послужила за ентусиазъм на милиони читатели. И макар че действието на книгата се развива преди хиляди години в историческия град Вавилон, историите и правилата в нея са безусловно използвани и в днешни дни.

Подбрани мисли от книгата

Аудио версия на “Най-богатия човек във Вавилон ” на Джордж Клейсън:

//www.youtube.com/watch?v=u28gOa9eCLA

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР